Køkkenhave: En Trinvis Guide til at Dyrke Din Egen Mad

Det ser altid fedt ud i filmene: at tage grønsager fra din egen have, og tilberede dem. Måske kan du huske at din bedstemor, mor eller en venlig nabo der havde deres egen køkkenhave, og du kan huske at plukke dine egne jordbær. Kan du også huske smagen? Mad vil altid smage bedre når du tilbereder, eller i dette tilfælde dyrker maden selv. Det vil tage tid og kræfter, men når alt kommer til  alt vil du have dine egne grønsager, og meget billigere end de er i supermarkedet. Lær hvor nemt det er at dyrke dine egne grønsager.

Dyrk din egen mad

Hvad skal man gøre

1

Trin 1 At købe frø
Når du dyrker en køkkenhave, er det første du gør at købe frø, selvfølgelig. Du kan enten bestille frø fra de grønsager du kan lide, på nettet, eller tag til en lokal planteskole for at købe frø. Se selv hvad der er den billigste mulighed for dig. Hvis du køber på nettet, er du nødt til at betale porto, så hvis du vil købe få frø, vil det være billigere at købe dem på en planteskole.

2

Trin 2 Såning
– Ved såning er et par få ting meget vigtige. Det er fugtigheden, lyset, luften og temperaturen. Hvis dine frø er for våde vil de rådne, men hvis de er for tørre, vil de tørre ud og dø, og i begge tilfælde vil dine frø ikke vokse. Dette er spild af tid, kræfter og penge, så sørg for at følge de præcise beskrivelser. Hvert frø har dens egen denotation, så læs hver pakke grundigt.

– Så ikke hele pakken på én gang. Især hvis dette er din første gang, vil du se hvordan det går. Hvis der er 70 frø i en pakke, prøv 15-20 frø. På denne måde, hvis de ikke vokser, har du ikke spildt alle dine frø.

– Gør det ikke for svært. En god medarbejder fortæller dig hvilke grønsager er nemme, og hvilke er svære at dyrke, så start med de nemme. Rom var ikke bygget på én dag, ligesom du ikke vil blive en professionel planter på en dag. Prøv en etårig plante til at starte med. Etårige planter er nemmere at så end normale planter eller buske.

– Behersk dig selv! Alle kan forstå at det er spændende at dyrke sine egne grønsager men vent. Og vent lidt mere. I din overspændthed, er det nemt at komme til at flytte frøene indefra og ud, og tilbage. Vær tålmodig og følg instrukserne.

– Vær forberedt på det værste. Det er ikke usandsynligt at hvert et frø du har plantet vil gro, så forbered dig selv på nogle tab.

3

Trin 3 Om rokering
Dette trin er valgfrit. Hvis du startede med at dyrke dine frø i små potter, så ville det være klogt at om rokere dem. Ved at om rokere mener vi, at tage frøene ud af den ene potte, og putte den ned i en anden, større potte. Om rokering burde dog gøres med stor forsigtighed, da frøene er meget følsomme og kan nemt blive skadet.

Vidste du...

Du kan spise blomsterne fra en squash? I restauranter dette er virkelig en ting, serveret med gedeost og bagt i ovnen.

Dyrk din egen mad
4

Trin 4 Ventetid
Såning kommer med en hel masse tålmodighed. Det tager tid for et frø at gro til en plante, og for plante til at gro til en grønsag. Det varierer fra plante til plante med hvor lang tid det tager at gro. Alt du kan gøre ved dette trin, er at vente, og sørge for at plante har nok vand.

5

Trin 5 Høst
Endelig! Efter noget tid, vil dine grønsager være modne, og du kan høste dem. Som sagt før, hver grønsag tager sin egen tid til at blive moden, men med de fleste grønsager kan du se og/eller mærke når de er modne. For eksempel tomater vil være modne når de er røde og en smule bløde. Mærk om de er hårde, eller tag en af og prøv den!

Og der har du det: din egen grønsag, sådan!

Share with your friends










Send

Stil et spørgsmål

Spørg os om lige det, du vil

Flere guider