1. Home
  2. Alle guides
  3. Lær at dyrke urter i haven eller derhjemme

Lær at dyrke urter i haven eller derhjemme

Friske, grønne urter, der dufter og smager himmelsk. Der er intet, der pifter et måltid op som frisk rosmarin, mynte, persille, oregano eller en af de andre velsmagende urter. Men det kan være dyrt at købe friske urter hver uge. Derfor har jeg opdyrket min egen lille urtehave med mine egne favoritplanter.

Denne guide vil hjælpe dig på vej, hvis du ligesom mig elsker frisk basilikum og oregano på pastaen eller en karryret med frisk koriander. Bare rolig: Det er supernemt at dyrke urter, og det vil spare dig en hel masse penge!

herbs

Hvad man gør

1

Start her:

De fleste mennesker dyrker deres urter i en vindueskarm derhjemme, men det er meningen at urter skal dyrkes udenfor. Indenfor bliver planter meget svage og tiltrækker bananfluer. Find derfor et passende sted i haven eller på altanen, før du går i gang

For at dyrke urter skal du blot bruge en almindelig blomsterkrukke med nogle få spyd og en lille gennemsigtig plasticpose. Put noget pottemuld i krukken sammen med frøene. Urter har brug for en masse sol og ikke for meget vand. Smagen og duften er bedst, hvis du ikke lader urterne gro alt for høje.

Et par tommelfingerregeler:

  • Pluk urterne, når vejret er varmt og tørt.
  • Pluk aldrig mere end halvdelen af planten. Derved får den mulighed for at vokse meget hurtigere.
  • Lad urterne tørre fuldstændigt.
  • Når urterne er tørre, så kom dem i en godt forseglet beholder.
  • Hvis der er kondensation i beholderen, skal du smide urterne ud. Det betyder, at du ikke lod dem tørre længe nok..
  • Urterne kan gemmes i maksimalt seks måneder i den forseglede beholder. 

2

Mynte
Mynte er meget nemt at dyrke. Du kan bruge hvilken som helst krukke, og denne urt vokser hurtigt. Sæt krukken i et solrigt område for at få den bedste smag. Urten kan klare både varme og kulde.

3

Oregano
Denne urt er også nem at dyrke. Faktisk er alle urter ret nemme at dyrke. Husk at du ikke må komme lade oregano gro for høj, for så vil den miste sin smag. Dræn og vand planten hver dag.

Tip:
Dyrk urterne i store beholdere og krukker, og sæt dem ikke på Jorden. På den måde forhindrer du dyr og kæledyr i at nå dem, og du forhindrer ukrudt i at ødelægge dine urter.

herbs
4

Dild
Dild kan godt lide varme og er nem at holde, men placer den ikke et sted der er for blæsende. Vand planten regelmæssigt.

5

Basilikum
For at få det bedste resultat, så lad din basilikum gro i en krukke med ¾ pottemuld og ¼ grus. Fjern også blomsterne så snart de gror, fordi de vil forårsage at urten mister sin smag. Det er også vigtigt at vande planten regelmæssigt.

6

Koriander
koriander er meget nem at holde. Det er vigtig at dyrke urter på en stille og solrig plet, især når det kommer til koriander. Den skal vandes en gang i mellem.

7

Rosmarin
Kom 70% pottemuld og 30% grus i en krukke eller beholder. Lad være med at vande din rosmarin for tit. Du kan også tilføje noget mere grus for en stærkere smag.

8

Salvie
Denne urt har brug for samme pleje som basilikum: ¾ pottemuld og ¼ grus. Salvie kan klare tørke og varme godt, og den bliver faktisk mere smagfuld på grund af det.

9

Timian
Timian er dybest set uforgængelig. Denne plante kan klare tørke og varme godt, men kolde og våde dage er også gode.

10

Persille
Gå I supermarkedet og tag en persilleplante med hjem. Plant den I en krukke eller beholder med pottemuld og den vil forsyne dig med persille hele året rundt. Vand planten regelmæssigt. Lad en del af planten blomstre, og kom frøene i en krukke. Voila, næste år har du en hel ny plante.

herb

At dyrke urter er super simpelt, og nu ved du, hvordan du gør. Held og lykke!

Share with your friends


Send

Stil et spørgsmål

Spørg os om lige det, du vil

Flere guider