1. Home
 2. Alle guides
 3. Hvordan reparere en ridset CD

Hvordan reparere en ridset CD

reparere en ridset CD

Selvom compact discs (CD’er) er bemærkelsesværdige holdbare, kan det være umuligt at forebygge, at der fra tid til anden opstår ridser og slidte områder, særlig ved hyppig brug. Beskadigelsen kan enten resultere i hop i løbet af et musiknummer, eller at et nummer helt mistes. Selvom CD reparationssæt og overfladebehandlingsmaskiner er mulige at købe, kan du selv reparere skaden med produkter, du allerede har.

Fremgangsmåde 1: Disk- Rensemetode

 1. Rens disken. På trods af at disken måske ikke direkte er ridset eller slidt, så vil fedt og andre urenheder på overfladen forhindre den i at afspille ordentligt. Derfor bør rensning af disken altid være første trin.
 2. Skyl disken under rindende varmt vand for at fjerne støv.
 3. Hvis der er fastsiddende snavs eller fedt på disken, så gnub forsigtigt med en finger under rindende vand, og brug en mild sulfo eller flydende sæbe sammen med vandet. Eller anvend sprit. At gnubbe eller aftørre en CD gøres ved at starte fra midten af disken og gnide direkte i en bevægelse udad mod kanten for at undgå yderligere ridser. Hvis man renser med sprit, anbefales det at bruge bomuldsvat til at rense disken med, da al bomuldsvat består af bomuld, som netop anbefales at bruge til rensning af en disk.
 4. Ryst vandet af og lad disken lufttørre ( brug ikke håndklæde eller klud, eller tørring i solen).
 5. Prøv at afspille disken. En god rensning er sædvanligvis alt, der skal til. Men, hvis der fortsat er problemer efter rensning, så prøv at afspille disken i en anden CD-afspiller. Nogle afspillere klarer ridser bedre end andre. Computer CD drev og bilstereoanlæg plejer at være bedst.
 6. Brænd en ny disc. Hvis du kun kan få CD’en til at virke i en CD-afspiller og ikke i andre, så prøv at brænde en ny disk. CD- brænderen på din computer kan være i stand til at læse CD’en godt nok til at kunne producere en perfekt kopi. Du kan sagtens med held prøve dette, selv hvis CD’en ikke spiller korrekt på computeren
DVD

Fremgangsmåde 2: Metode til identifikation af ridser.

 1. Lokaliser ridserne. Det vil faktisk være nemmere, hvis du kan finde ud af, hvor ridserne er, ved at kigge efter på disken. Inspicer CD’ens overflade for ridser og slidte områder ved at se den efter.
 • Ridser som løber vinkelret på CD’en spiral – det vil sige dem som fortrinsvis løber fra midten og ud til kanten – vil måske ikke påvirke afspilningen overhovedet, og de er i hvert fald generelt mindre ødelæggende end dem, der groft sagt følger spiralens retning. Det sidstnævnte indikerer et tab af mange på hinanden følgende databits, som kan gøre det vanskeligt for Reed-Solomon error Correction koder at gætte de forsvundne data.
 • Hvis der er en del ridser, men CD’en kun hopper et eller to steder, kan du måske anslå lokalisationen af de ødelæggende ridser, baseret på hvilke numre der hopper. Det første nummer på en CD begynder tæt på midten, og spilleretningen fortsætter derfra ud mod kanten.
 • Tjek at disken rent faktisk er ridset. Hvis disken ikke er synligt ridset, ligger problemet sandsynligvis et andet sted. Andre problemer kunne være overfladesnavs eller en dårligt fungerende CD-afspiller.
reparere en ridset CD

Fremgangsmåde 3: Metode til reparation af ridset belægning.

 1. For at afgøre om du har en ridse i diskens belægning, så hold den i kraftigt lys med den blanke side op. Se efter om der er små områder på disken, som viser tegn på manglende belægning.
  – Se efter om der er små bitte synlige huller. Huller i en CD’s belægning er som oftest ikke mulige at reparere, ikke engang af en professionel.
 2. Vend disken med forsiden op og marker med en tusch, hvor disse områder er.
 3. Tag to små stykker klisterbånd og placer dem ovenpå hinanden på det markerede område. CD’en vil måske køre med lidt mere lyd på, men det vil med mere end 70 % sandsynlighed reparere de små stykker manglende belægning.
reparation af ridset belægning.

Share with your friends


Send

Stil et spørgsmål

Spørg os om lige det, du vil

Flere guider