1. Home
  2. Alle guides
  3. 10 tips til et grønnere og billigere liv

10 tips til et grønnere og billigere liv

klimaforandringer i verden

Mange folk drømmer om at leve et grønnere og billigere liv, men de ved ikke, hvordan de skal komme i gang. Det kan lyde svært, men det er faktisk ikke så galt! Ved at leve et grønnere liv, kan du hjælpe med at modvirke klimaforandringer i verden, og så er det også godt for din pengepung! Jeg har lavet en liste til dig med de 10 bedste tips til et grønnere liv.

nature

1. Gas, vand og elektricitet

Starten på et grønnere liv er faktisk meget enkelt. Du kan begynde med at minimere dit elektricitetsforbrug. Vi bruger så meget gas, vand og elektricitet uden overhovedet at være klar over det. Tænk for eksempel over, hvor mange apparater, du har til at stå på stand-by. Det er faktisk en femtedel af din elregning. Du kan også tage færre varme brusebade, hvilket du også sparer rigtigt mange penge på. Det anbefales, at man ikke står i bruseren længere end fem minutter per dag. Ikke bare kan du spare 16.000 liter vand, du kan også være med til at modvirke klimaforandringer i verden. Så det gør faktisk en forskel, om du er i badet fem minutter i stedet for ni.

2. Brug offentlig transport lidt oftere

Lad bilen stå og brug offentlig transport i stedet. Det ville gøre dig meget grønnere, hvis du bare en enkelt dag om ugen lod bilen stå og tog toget på arbejde i stedet. I gennemsnit udlader man 95% mindre CO2, når man kører med tog i forhold til, når man kører i bil. Det er ikke bare miljøvenligt, du undgår samtidig trafikpropper.

3. Køb tøj i genbrug

Eller måske bare en del af dit tøj. Det er svært at shoppe hele sin garderobe i genbrug, men du kan sagtens finde nogle lækre ting. Det koster mindre, men det hjælper dig også med at leve et grønnere liv. Tøjindustrien er nemlig den industri, lige efter olieindustrien, der forurener allermest. Er der noget af dit eget tøj, du er blevet træt af? Så giv det til genbrug i stedet for at smide det væk.

4. Undgå madspild

Sørg for at få dine rester spist I stedet for at smide dem ud. I gennemsnit smider hver husstand cirka 50 kilo mad væk om året. Det er samlet set mad for over 1000 kr. Du kan undgå madspild ved, enten ikke at købe mere, end du skal bruge, eller forære dine rester væk. Det er der mange mennesker, der ville sætte pris på.

5. Drink tap water instead of bottled water

Many people think mineral water is of a better quality than tap water. This is not true. By drinking tap water, you save money and do something good for the environment. The plastic bottles are extremely damaging. Of course, everyone buys a bottle of water every now and then, but try to keep this to a minimum. It is said to be bad for your health to reuse a bottle multiple times.

Drik på ledningsvand
Vidste du at…?

Vidste du at, man skal bruge 8000 liter vand for at produce ét par jeans?

6. Vask ved lavere temperaturer

De fleste vasker ved 60 grader, selvom det slet ikke er nødvendigt. Med nutidens moderne vaskemiddel bliver alt faktisk rent allerede ved 40 grader. Du kan faktisk halvere din energiregning ved at sænke temperaturen, når du vasker. Præv også at undgå at vaske, hvis maskinen ikke er helt fyldt, for en halvt fyldt maskine koster lige så meget energi som en helt fyldt. Hæng vasketøjet til tørre udendørs, i stedet for at putte det i tørretumbleren, så kommer det også til at dufte meget bedre.

7. Spis mindre kød

Det er sandt, at kød er fyldt med protein, men vi spiser alt for meget af det i forhold til, hvad vi burde. I gennemsnit spiser 522 kilo kød gennem et helt liv. På grund af koprutter samt alt det mad, køerne skal have at spise, så er det noget, der forurener rigtig meget. Du behøver selvfølgelig ikke at blive vegetar fra den ene dag til den anden, men hvis alle bare tog en enkelt kødfri dag om ugen, så ville vi spare 72 dyr per person om året!

8. Hold dørene lukket

Sørg for at holde dørene I dit hjem lukket, også når du forlader dit hjem. Det gør dit hus køligere om sommeren og varmere om vinteren. Når du så kommer hjem, kan du varme dit hus op hurtigere, end hvis dørene havde været åbne, og du bruger på den måde mindre energi.

9. Genbrug plastikposer

På verdensplan smider vi mellem 500 milliarder og 1,2 trilliarder plastikposer ud hvert år hvoraf kun 1 ud af 200 bliver genbrugt. Forskere er nået frem til, at det tager plastikposer cirka 1000 år at kompostere, så jeg tror godt, vi kan blive enige om, at det ikke er godt for miljøet. Heldigvis er der nu mange butikker, der har papirsposer, men hvis det ikke er tilfældet, kan du jo tage din egen med og på den måde spare en plastikpose.

10. Brug mindre papir

Du kan også leve grønnere ved at bruge mindre papir. Det handler ikke bare om, at så meget skov bliver fældet, men også fordi papirfremstillingsindustrien bruger utroligt meget vand. Hver gang du smider en avis ud, spilder du altså både papir og vand. Det kan du dog nemt gøre noget for at ændre. Du kan for eksempel læse avisen på nettet, betale regninger på nettet og bruge toiletruller lavet ud af genbrugspapir.

computer
Share with your friends


Send

Stil et spørgsmål

Spørg os om lige det, du vil

Flere guider