1. Home
 2. Alle guides
 3. Hvordan man sparer penge

Hvordan man sparer penge

At spare penge, er en af de opgaver, der er så meget nemmere sagt end gjort – alle ved at det er klogt i det lange løb at spare penge, men mange af os har stadig vanskeligheder med at gøre det. Der er mere i at spare, end bare at bruge færre penge, selvom dette alene kan være udfordrende. Kloge penge-sparere skal også overveje hvordan de bruger de penge de har, samt hvordan de kan maksimere deres indkomst. Start med trin 1 nedenunder , for at lære at sætte realistiske mål, holde dine udgifter i balance, og få de største langsigtede fordele ud af dine penge.

Hvordan man sparer penge

Hvad man gør

1

Betal først dig selv. Den letteste måde at spare penge, i stedet for at bruge dem, er at sørge for at du aldrig får en chance for at bruge pengene til at starte med.

Ved at arrangere at et beløb fra hver lønseddel bliver indbetalt direkte til en opsparingskonto eller pensionsopsparing, fjerner du stressen og kedsomheden fra processen med at beslutte hvor mange penge du skal spare op, og hvor meget du skal beholde til dig selv, hver måned – dybest set sparer du automatisk op hver måned, og de penge du beholder hver måned er op til dig, at bruge, som du vil. Over tid, kan selv små beløb du indbetaler til din opsparing fra hver lønseddel, løbe op (især når du tager renter i betragtning), så begynd så hurtigt du kan, for at få maksimale fordele.

 • For at opsætte en automatisk indbetaling, så tal med lønningspersonalet på dit job(eller, hvis din arbejdsgiver benytter en, din tredjeparts lønadministration). Hvis du kan skaffe kontoinformation til en opsparingskonto adskilt fra din grundlæggende lønkonto, skulle du generelt være i stand til at opsætte en direkte indbetalingsordning uden problemer.
 • Hvis du af en årsag ikke kan opsætte en automatisk indbetaling fra hver lønseddel (som hvis du forsørger dig selv med freelance-arbejde, eller mest bliver betalt i kontanter), så bestem dig for et specifikt beløb i kontanter, som manuelt skal indbetalestil en opsparingskonto hver måned, og hold dig til dette mål.
2

Undgå at optage ny gæld. Noget gæld er hovedsageligt uundgåeligt. For eksempel har kun de meget rige råd til at købe et hus i ét fast beløb, og alligevel er millioner af mennesker i stand til at købe huse ved at optage lån, og betale dem langsomt tilbage. Imidlertid så undgå generelt, når du kan det, at optage mere gæld. Det er altid billigere i det lange løb, at betale et beløb penge ligeud, end at afbetale et tilsvarende lån, mens renter akkumulerer over tid.

 • Hvis det er uundgåeligt at optage et lån, så prøv at lave så stor en udbetaling som muligt. Jo mere af udgiften af købet, du kan betale direkte, jo hurtigere vil du afbetale dit lån, og jo mindre vil du have betalt i renter.
 • Mens alles økonomiske situationer er forskellige, anbefaler de fleste banker at dine betalinger til gæld bør være omkring 10% af din indkomst før skat, mens alt under 20% anses for sundt. Omkring 36% betragtes som en “øvre grænse” for rimelige mængder af gæld.
3

Sæt rimelige mål for opsparing. Det er meget nemmere at spare op, hvis du ved at du har noget at spare op til. Sæt dig selv nogle mål for opsparingen, der er inden for din rækkevidde, for at motivere dig selv til at træffe de hårde økonomiske beslutninger der er behov for, for at spare ansvarligt op. For seriøse mål som at købe at hus, eller gå på pension, kan dine mål tage år eller årtier at opnå. I disse tilfælde er det vigtigt at overvåge dine fremskridt regelmæssigt. Kun ved at træde et skridt tilbage og se på det store billede, kan du få en fornemmelse af hvor langt du er kommet, og hvor meget du mangler.

 • Store mål, som at gå på pension, tager meget lang tid at opnå. I den nødvendige tid til at opnå disse mål, er de finansielle markeder sandsynligvis anderledes end de er i dag. Du skal muligvis bruge noget tid på at undersøge den forudsagte fremtidige situation på markedet før du sætter dit mål. For eksempel, hvis du er i dine år med din primære indtjening, siger de fleste økonomiske rådgivere at du har brug for omkring 60-85% af din nuværende årlige indkomst for at bevare din nuværende livsstil hvert år, du er pensioneret.
4

Etabler en tidsramme for dine mål. At give dig selv ambitiøse (men rimelige) tidsgrænser for at opnå dine mål, kan være et godt motiverende redskab. For eksempel, lad os sige at du har sat en mål om at være på vej til at eje et hus om to år fra i dag. I dette tilfælde ville du have behov for at undersøge den gennemsnitlige huspris i det område du gerne ville bo i, og starte med at spare op til udbetalingen på dit nye hus (som en generel regel, er udbetalinger tit forlangt til at være intet mindre end 20% af købesummen af huset).

 • Så, i vores eksempel, hvis huse i det område du kigger i, koster omkring 2.101.350 kr. stykket, bliver du nødt til at skaffe mindst 2.101.350 x 20% = 420.270 kr. på to år. Afhængig af hvor meget du tjener, kan dette være muligt eller umuligt.
 • Det er især vigtigt at sætte tidsrammer for væsentlige kortsigtede mål. For eksempel, hvis din bils transmission behøver at blive udskiftet, men du ikke har råd til den nye transmission, vil du gerne spare pengene til udskiftningen op så hurtigt som muligt, for at sikre at du ikke er efterladt uden en måde at komme på arbejde. En ambitiøs, men rimelig, tidsramme kan hjælpe dig med at opnå dette mål. .
5

Hold et budget. Det er nemt at binde sig til ambitiøse mål om opsparing, men hvis du ikke har en måde til at holde styr på dine udgifter, vil du opleve at det er svært at opnå dem. For at holde dit økonomiske forløb på sporet, så prøv at budgettere din indkomst i starten af hver måned. At tildele en del af din indkomst til alle dine større udgifter før tid, kan hjælpe dig med at sikre at du ikke spilder penge, især hvis du faktisk inddeler hver lønseddel i forhold til dit budget, hver gang du får den.

 • For eksempel, med en indkomst på 21.013,50 kr. om måneden, kan vi budgettere som følger:
 • Bolig/forbrug: 7004,50 kr.
 • Studielån: 2101,35 kr.
 • Mad: 3502,25 kr.
 • Internet: 490,32 kr.
 • Benzin: 1050,68 kr.
 • Opsparing: 3502,25 kr.
 • Diverse: 1400,90 kr.
 • Luksusforbrug: 1961,26 kr.
6

Beret dine udgifter. At holde et stramt budget, er et must for alle som vil spare penge, men hvis du ikke holder øje med dine udgifter, kan du finde det svært at holde dig til dine mål. Ved at holde en løbende beregning over hvor meget du har brugt på forskellige slags udgifter hver måned, kan det hjælpe dig med at identificere “problem”-områder, og justere dine forbrugsvaner til at passe med dit budget. Imidlertid kan det kræve en seriøs sans for detaljer, at holde øje med dine udgifter. Mens alle burde holde øje med større udgifter som bolig og tilbagebetaling af gæld, øges mængden af opmærksomheden du vier til små detaljer generelt, i takt med alvoren af din økonomiske situation.

 • Det kan være praktisk at have en lille notesbog med dig hele tiden. Gør det til en vane at berette om alle udgifter og gemme dine kvitteringer(især for større køb). Når du kan, så skriv dine udgifter ind i en større notesbog eller et regnearksprogram til dine langsigtede beretninger.
 • Husk at der i dag er mange apps du kan downloade til din telefon, som kan hjælpe dig med at holde styr på dine udgifter(nogle af dem er gratis).
 • Hvis du har et alvorligt pengeforbrug, så vær ikke bange for at gemme hver eneste kvittering. I slutningen af hver måned, så inddel dine kvitteringer i kategorier, og beregn hver af dem. Du kan blive chokeret over hvor mange penge du bruger på køb, der er langt fra nødvendige.
Penge kraner
7

Start med at spare op så tidligt som muligt. Penge, der er gemt væk på en opsparingskonto vil som regel akkumulere renter ved en sat procentsats. Jo længere dine penge bliver på opsparingskontoen, jo flere renter akkumulerer du. Dermed er det til din fordel at starte med at spare op, så hurtigt du kan. Selvom du kun har mulighed for at bidrage med at lille bitte beløb til din opsparing hver måned, når du er i 20’erne, så gør det. Relativt små beløb af penge efterladt på rentebærende kontoer i lange perioder, kan til sidst akkumulere til flere gange deres begyndende værdi.

 • For eksempel, lad os sige at ved at have et lavtlønnet arbejde i dine 20’ere, sparer du til sidst 70.045 kr. op og sætter disse penge ind på en høj rentebærende konto med 4% årlig rentesats. Over 5 år vil dette tjene dig omkring 15175,46 kr. Imidlertid, hvis du havde sat disse penge til side et år tidligere ville du have lavet omkring 3502,25 kr. mere på det samme tidspunkt i livet, uden nogen ekstra indsats – en lille, men ikke ubetydelig, bonus.
8

Overvej at bidrage til en pensionsopsparing. Under de år, hvor du er ung, energisk og sund, kan pension virke så langt væk, at det næsten ikke er værd at tænke på. Når du er ældre og begynder at miste damp, kan det være alt du tænker på. Med mindre du er en af de heldige få, som står til at arve seriøs rigdom, er pensionsopsparing noget du bliver nødt til at tænke på, når du har etableret en stabil karriere – jo før, jo bedre. Som skrevet ovenover, selvom næsten alles situationer er forskellige, er det klogt at planlægge at have omkring 60-85% af din årlige indkomst tilgængelig, for at opretholde din nuværende levestandard hver år, du er pensioneret.

 • Hvis du ikke allerede har gjort det, så snak med din arbejdsgiver om muligheden for at bidrage til en pensionsordning. Disse pensionsopsparings-kontoer tillader dig automatisk at udbetale et beløb af hver lønseddel til kontoen, og gør opsparing nemt. Derudover er det beløb, du udbetaler til en pensionsordning, ofte ikke emne for de samme skatter som resten af pengene fra din lønseddel. Til sidst tilbyder mange arbejdsgivere proportionale matchende programmer med deres pensionsordninger, som betyder at de vil matche en vis procentdel af hver betaling.
 • Fra 2014, er det maksimale beløb penge du får lov til at sætte ind på en pensionsordning pr. år 122.578,75 kr.
9

Lav forsigtigt investeringer i aktiemarkedet. Hvis du har sparet ansvarligt op og har en smule ekstra penge til forbrug, kan det at investere i aktiemarkedet være en indbringende (men risikabel) mulighed for at lave ekstra penge. Før du investerer i aktier, er det vigtigt at forstå at alle penge du investerer i aktiemarkedet potentielt kan være tabt for altid, især hvis du ikke ved hvad du laver, så brug ikke dette som en metode til en langsigtet opsparing. I stedet skal du behandle aktiemarkedet som en chance for væsentligt at foretage kvalificerede sats med penge, du kan klare at tabe. Generelt har de fleste mennesker slet ikke brug for at investere i aktiemarkedet for ansvarligt at spare op til pension.

10

Bliv ikke modløs. Når du har problemer med at spare penge op, er det nemt at blive nervøs. Din situation ser måske håbløs ud – det kan virke næsten umuligt at spare de penge op du behøver, for at nå dine langsigtede mål. Dog er det altid muligt at begynde at spare penge op, uanset hvor lidt du starter med. Jo tidligere du begynder, jo tidligere kan du være på din vej mod økonomisk sikkerhed.

Hvis du er modløs omkring din økonomiske situation, så overvej at tale med en finansiel rådgivningstjeneste. Disse bureauer, som tit arbejder gratis eller meget billigt, eksisterer for at hjælpe dig med at begynde at spare, så du kan nå dine økonomiske mål.

Share with your friends


Send

Stil et spørgsmål

Spørg os om lige det, du vil

Flere guider