1. Home
 2. Alle guides
 3. Lær at spille guitar

Lær at spille guitar

Lær at spille guitar selv, og spar penge på lektioner. Nu om dage er der så meget hjælp at hente online, at du nemt og helt gratis kan lære at spille dit instrument. Jeg har her skrevet en lille begynderguide, så du kan komme i gang med det samme!

guitar

Lær det basale, inden du begynder

1

Lær guitaren at kende.
Uanset om du spiller på en elektrisk eller en akustisk guitar, er det vigtigt at forstå, hvordan instrumentet er opbygget. Strengene vibrerer for at skabe lyd, mens kroppen resonerer lyden.

 • Strengene løber mellem hovedet af guitaren, hvor de sidder fast på stemmeskruer, der kan drejes for at stramme eller løsne dem, og stolen hvor de er fastsat til guitarens krop. På en akustisk guitar sidder stengene på stolen med flytbare stemmeskruer, og på en elektrisk guitar er strengene som regel trukket gennem et snørehul.
 • Halsen af guitaren er det lange stykke træ, flad på en side (dette kaldes gribebrættet) og rundet på den anden. Gribebrættet er indlagt med metal bånd, der markerer de forskellige toner.
 • En akustisk guitar vil have et klanghul på kroppen, hvor lyden vil resonere, mens en elektrisk guitar vil have så mange som tre magnetiske pickups, som vil kanalisere lyden gennem en forstærker.

2

Hold guitaren korrekt.
Før du begynder at jamme som Hendrix, bør du lære, hvordan du holder guitaren rigtigt. Hvis du er højrehåndet, skal du gribe strengene på halsen med din venstre hånd, mens du spiller på strengene – cirka halvvejs mellem klanghullet og stolen – med din højre hånd.

 • Når du spiller på din guitar, bør du sidde ret på en god stol. Hold bagsiden af guitaren, så den rører din mave og dit bryst, og så den hviler på dit højre ben (hvis du er højrehåndet).
 • Guitaren holdes primært med dit ben, mens den venstre hånd bruges til at stabilisere halsen og gribe strengene. Hold halsen i mellemrummet mellem din tommelfinger og din pegefinger. Du burde let kunne bevæge sin venstre hånd op og ned ad halsen, så grib ikke alt for hårdt.
 • Selvom du holder guitaren korrekt, vil det sikkert føles lidt ubehageligt til at starte med. Bliv ikke fortvivlet, hvis din skulder gør ondt, eller hvis du får vabler på fingrene. Du vil hurtigt vænne dig til det.

3

Stem guitaren.
Det er ikke sjovt at spille på en guitar, der ikke er stemt, og det kan lede til nogle dårlige vaner, når du først lige er begyndt. Stem din guitar regelmæssigt, og du vil hurtigt lære hvilke streng- og båndkombinationer, der korresponderer med hvilke toner.

 • Lær først navnet på hver enkel streng. Fra den laveste til den højeste tone (tykkest til tyndest streng) hedder strengene: E, A, D, G, B og E. Brug en huskeremse til at huske denne rækkefølge: Er Alle Danske Guitarister Blevet Elektriske.
 • Elektriske tunere er nemme at bruge og meget præcise. Hold den mod guitaren og spil på det høje E. Tuneren vil vise, om guitaren er ”skarp” (for høj) eller ”flad” (for lav). Spil på alle strengene, og stram strengen for at få den højere op, og løsn den for at få den længere ned. Der må ikke være forstyrrende larm, når du bruger en tuner, da mikrofonen på tuneren kan opfange andre lyde.
 • Hvis du ikke har råd til en tuner, kan du også stemme din guitar uden en. For eksempel ved at matche hver enkel tone til den korresponderende tone på et klaver.

4

Øv dig i at gribe strengene.

Båndene, som markerer hver tone, er metalstykkerne på gribebrættet. For at spille en tone, skal du presse din finger på en streng mellem to bånd. Hvis du for eksempel vil spille i tredje bånd, skal du placere din finger på en streng på stykket mellem det andet og tredje bånd. Sørg for at din finger er tættere på det nederste bånd – så lyder det nemlig bedre.

 • Tonehøjden vil være en halv takt højere, når du bevæger din hånd et bånd mod guitarkroppen, og en halv takt lavere når du bevæger den mod hovedet. Øv dig i at bevæge din hånd op og ned på gribebrættet, så du får en fornemmelse af det pres, der skal til for at spille en tone.

5

Hold plektret.
Et plektre er et lille dråbeformet stykke plastik, der bruges til at spille på strengene. De er billige og kan fås hos enhver musikforretning. Selvom det ikke er essentielt at lære at spille guitar med et plektre, anbefales det ofte at bruge et plektre til at begynde med, da det er nemmere.

 • Hvis du er højrehåndet, skal du lave en knytnæve med din højre hånd. Lad din tommelfinger ligge flad oven på dine bøjede fingre. Hold derefter plektret mellem din tommelfinger og din pegefinger.

Vidste du...
Undersøgelser har påvist, at når du spiller guitar, kan det hjælpe med at lindre smerter og formindske stress. Hvis du føler dig stresset eller lider af kronisk smerte, er det måske en god idé at lære at spille guitar – det kan i hvert fald ikke skade!

play_guitar

Lær at spille guitar

1

Øv dig i at spille akkorder.
En akkord er en harmonisk gruppe af mindst tre toner. Begyndere bør starte med to basale slags akkorder: Akkorder i første position og barré-akkorder.

 • Se billedet ovenfor og lær et par akkorder. Eller læs næste afsnit.
 • Når du har lært at sætte hånden, kan du øve dig ved at skifte mellem forskellige akkorder.

2

Lær akkorderne.

 • C-akkord: Placer din ringfinger på det tredje bånd af den anden tykkeste streng. Placer din langfinger på andet bånd af den tredje tykkeste, og din pegefinger på først bånd af den anden tyndeste. Spil på strengene. Spil derefter hver streng for sig selv, mens du stadig spiller akkorden. Sørg for at hver streng lyder klar i tonen. Hvis den ikke gør det, se hvad der er galt, fiks det og bliv ved med at prøve. Efter du har gjort det, mestrer du C dur.
 • A dur: Tag din pegefinger, langfinger og ringfinger, og placer dem på det andet bånd, af den anden, tredje og fjerde tyndeste streng på din guitar. Dette er A dur akkorden. Spil hver streng individuelt, for at være sikker på at du kan den. Tillykke, du har nu lært to akkorder.
 • G akkord: Placer din langfinger på det tredje bånd af den tykkeste streng. Placer din pegefinger på andet bånd af den anden tykkeste streng, og din ringfinger på tredje bånd af den tyndeste streng. Sørg for at hver streng spiller klart. Hvis den ikke gør det, tjek for at se hvad der er galt.
 • E dur: Dette er en af de nemmeste akkorder der er. Placer din langfinger og ringfinger på andet bånd af den anden og tredje tykkeste strenge. Din pegefinger skal være på første bånd af den tredje tyndeste streng.
 • D dur: Placer din pegefinger på andet bånd af den tredje tyndeste streng. Placer din langfinder på tredje bånd af den tyndeste streng. Placer din ringfinger på tredje bånd af den anden tyndeste.
 • E mol: Den er ligesom E dur, men du bruger ikke pegefingeren. Placer din langfinger og ringfinger på andet bånd af anden og tredje tykkeste streng. Voila, du kan spille en af de dybeste akkorder der er.
 • A mol: Den ligner meget A dur. Placer din langfinger og ringfinger på andet bånd af den tredje og fjerde tykkeste streng, og din pegefinger på første bånd af den anden tyndest. Det er stort set E dur der er flyttet en smule.
 • D mol: Placer din langfinger på andet bånd af den tredje tyndeste streng. Placer din pegefinger i første bånd af den tyndeste, og din ringfinger i andet bånd af den anden tyndeste.

3

Øv dig i at få en ren lyd.
Når du har lært alle akkorderne, er det vigtigt at øve dig i at spille dem hurtigt efter hinanden. Sørg for at strengene ikke summer.

 • Hvis tonerne ikke ringer ordentligt, kan det være fordi, du ikke presser hårdt nok. Eller det kan være, at dine ubrugte fingre rører ved strengene.
 • Hold de gribende fingre bøjede hele tiden, når de rører ved strengene.

4

Øv dig i at strumme.
At strumme består af nedslag og opslag i forskellige rytmekombinationer. Hold din albue tæt mod guitaren, og bevæg plektret op og ned ad strengene. Forsøg dig for eksempel med en G akkord, som formes med din venstre hånd.

5

Lær barré-akkorder.
Det er en god idé at lære barré-akkorderne, før du forsøger at spille en sang. For at spille et F, hvilket er en barré-akkord i første position, rører du alle strengene i første bånd med din pegefinger, og spiller hvad der egentlig er formen af en E akkord, der er flyttet et skridt op ad halsen, med din langfinger, pegefinger og lillefinger.

 • Den samme klo-lignende position med fingrene i andet bånd er en B akkord. I tredje bånd, en G akkord. Det er svært og en nogle gange smertefuld finger position at lære, men du kan begynde at lære at spille akkorderne til enhver punk sang relativt hurtigt, når du lærer at klimpre og spille barre akkorder. The Ramones brugte kun barre akkord for større effekt.

Husk…

Selv hvis det går dårligt de første par gange, er det vigtigt at blive ved. Det kommer helt sikkert til at gøre ondt i fingrene, og nogle dage vil det ikke være sjovt. Hvis du bliver ved, vil du dog hurtigt blive bedre.

1

Håndter fingersmerter.
Der vil komme et tidspunkt, hvor tingene vil syntes trøstesløse: du kan ikke skifte akkorder, så hurtigt som du gerne vil, dine fingre tager livet af dig, og du har bare lyst til at lægge guitaren fra dig. Grunden til at de fleste guitarspillere stopper med at spille efter et par uger er, at det gør ondt. Når du har spillet guitar i et par måneder, vil dine fingerspidser hærde på din gribe-hånd. Det vil mindske smerten væsentligt, når du trykker på strengene.

Alle der lærer at spille guitar får ømme fingre til at starte med. Men det er det værd. Bare bliv ved med at spille regelmæssigt, følg disse tips, og du vil komme igennem dette stadie på ingen tid. Lær at elske smerten, og associer den med alt hvad du elsker ved musik.

 • Pres is mod dine fingre, eller læg dem i blød i lidt æblecider-eddike. Det vil lindre smerten en smule.
 • Dup dine fingre i hospitalssprit, efter du har spillet. Det kan tilskynde, at dine fingrer hærdes. Bare lad være med at gøre det, før du spiller.

2

Lær at spille dine yndlingssange.
Det er meget sjovere at spille guitar, når du spiller en sang, som du kender og ikke bare et sæt akkorder. Der er mange sange, som er skrevet med akkorderne G, C og D. Nogle gamle folke- og countrysange som ”Tom Dooley” eller ”Folsom Prison Blues” af Johnny Cash for eksempel.

 • Start langsomt og sæt farten op lidt efter lidt, syng med (hvis du har lyst, og hvis det hjælper), og vær ekstra opmærksom på rytmen. Det kan være ret frustrerende, så mekanisk det kan lyde i starten, men fortvivl ikke. Jo mere afslappet du bliver med at skifte mellem akkorderne, desto mere vil du rocke.
 • Når du kan spille de nemme sange, så prøv de lidt vanskeligere stykker. ”Sweet Home Alabama” af Lynyrd Skynyrd spilles med D, C og G, men sangen lyder meget mere kompleks på grund af guitarrytmen.

3

Lær at læse guitar-tabs.
Guitarister bruger ofte guitar-tabs. Idéen er at kigge på hver linje af tabulaturen på samme måde, som du kigger på din guitar: Hver linje korresponderer til en streng, og hvert tal fortæller dig i hvilket bånd, du skal spille.

E|-------------------------------------------------||
B|-------3---------3----------3--------------------||
G|---------2---------0--------0---------------2p0--||
D|-0-0------------------------0--0----0h2p0--------||
A|------------3-3-------------2---0p2-------0------||
E|-----------------------3-3--3--------------------||

 • Ovenfor kan du se Lynyrd Skynyrds sang ”Sweet Home Alabama”. Du spiller først to toner på den åbne D-streng. Derefter B-strengen i tredje bånd, G-strengen i andet bånd osv.

4

Lær fra andre.
Guitar læres bedst ved at se, lytte og imitere andres teknik. Du behøver ikke at tage formelle lektioner for at lære at spille guitar, men du kan stadig lære fra dine venner eller dine yndlingsguitarister.

 • Find også vejledninger på YouTube. Der er mange gratis guitarlektioner online både for begyndere og de lidt mere øvede guitarister.
 • Hvis du gerne vil spille klassisk eller jazz guitar på et tidspunkt, eller hvis du gerne vil lære at læse noder, vil formelle lektioner nok være en god idé. Hvis du selv lærer guitar, vil du udvikle din egen stil – det kan både være en fordel og en ulempe afhængigt af dit mål.

Share with your friends


Send

Stil et spørgsmål

Spørg os om lige det, du vil

Flere guider